Alt du skal vide inden du køber en Traxxas Rustler

03 juni 2022 – Kenneth Christensen

Den 1/10 skala Traxxas Rustler er er trods mange år på markedet en af de mest populære fjernstyrede Traxxas biler, og med god grund. Den ser ufatteligt rå ud, er virkelig velkørende og leverer en virkelig god blanding af offroad evner og fart til race på asfalt og grusvej. Rustleren er desuden et virkelig godt sted at starte for børn og begyndere, da det er nemt og hurtigt at reparerer den hvis noget går i stykker, og der findes et meget stort udvalg af tunings- og opgraderingsdele til den hvis man på et tidspunkt vil have mere knald på.

Der er altså mange argumenter for at købe en Traxxas Rustler, så vi har lavet en guide til alle potentielle Rustler-ejere, der lige skal have styr på de sidste detaljer for at finde ud af hvilken af Traxxas Rustler modellerne der er bedst til deres behov.


Kort om Traxxas Rustler

Rustleren er konstrueret i 1/10 skala og er ca. 45 cm lang og 32 cm bred. Bilen er en Stadium Truck (også kendt som en Truggy) og kombinerer de bedste dele af Short Course Trucks som Slash med de store hjul fra Monster Trucks. Resultatet er en bil-type som er utroligt agil, velkørende og hurtig grundet det lave tyngdepunkt, samtidig med at den også kan håndterer forholdsvis hårdt terræn og hop.

Bilerne leveres samlet og indeholder også sender. Den firehjulstrukne Traxxas Rustler med XL5 ESC og motor leveres desuden med en lille 12V oplader med cigaretstik og et 3000mAh 8.4V NiMH batteri. Alt elektronik er vandtæt så man sagtens kan køre i regn, vandpytter eller en tur på stranden.


Hvilken Rustler model skal jeg vælge?

Der findes flere forskellige modeller af Traxxas Rustler, så det kan være svært at finde ud af præcis hvad forkskellene er og hvilken model der passer bedst til dig. Generelt kan modellerne opdeles i to kategorier: Baghjulstrukne og firehjulstrukne, og de langsommere med XL-5 motor og ESC og de kraftige med VXL. Logikken er simpel: To modeller med baghjulstræk - en med XL5 motor og en med VXL, og så to andre med firehjulstræk og XL5 og VXL.


Rustler 2WD eller 4x4?

Bilen findes med to forskellige drivlinjer - en Rustler 2WD med baghjulstræk og en med 4x4. Hvilken af de to du skal vælge afhænger primært af dit budget og hvilket underlag du skal køre på. 2WD er en af de absolut bedste biler til prisen og er ektremt velkørende på fast underlag som asfalt, fortov og beton, men vil komme til kørt i terræn og græs. 4x4 versionen er dyrere men kører fantastisk på både hårdt og blødt underlag og i græs, så man får også flere muligheder for at varierer sine ture med bilen. Det ekstra vejgreb 4x4 versionen har gør den desuden lettere at styre og håndtere, da den kan bremse hårdere og kan presses hårdere i svingende før den slipper grebet. Den baghjulstrukne version kan dog også være mere underholdene at køre med da den er lidt mere livlig og lidt mere udfordrende at køre med, så det er meget et temperament spørgsmål om man foretrækker at køre med det ene eller det andet.

Den primære ting der adskiller de to versioner er naturligvis hvor mange hjul de trækker på, men der er også mange andre forskelle på de to. 4x4 modellerne har et karrosseri med et mere agressivt udseende, og det virkelig praktiske clip-less montage system som gør det let af montere og afmontere karroseriet uden at man risikere at miste de små pins der holder 2WD karrosseriet fast. Derudover kommer 4x4 modellerne på de grovere og bredere Talon EXT dæk som giver et overlegent greb i terræn.


Rustler XL5 eller VXL?

Ud over at vælge mellem baghjuls- og firehjulstræk kan man også vælge mellem XL5 og VXL motor og ESC når man skal købe en Traxxas Rustler. Begge er hurtige fjernstyrede biler, men forskellen mellem de to er enorm.

XL5 bilerne har en topfart på omkring 56 km/t, og har en børstet Titan 12T motor og XL5 ESC, som gør at den kan køre på 8.4V NiMH batterier og 7.4V 2S LiPo batterier.

Rustler VXL derimod har en topfart på over 103 km/t, takket være den kraftige, børsteløse 3500kv motor og VXL-3S ESC som gør at den kan køre på både 8.4V-9.2V NiMH batterier og både 2S og 3S LiPo batterier.

Forskellene stopper dog ikke her. VXL modellerne leveres med Traxxas TQi sender, der har både justerbart TSM anti-spin system, der hjælper dig med at holde bilen under kontrol ved høj fart og kraftige accellerationer, og har mulighed for at tilføje Traxxas Link, der sender information om hastighed, omdrejninger, temperaturer og hvor meget strøm der er tilbage på batteriet direkte til din telefon via Bluetooth. Derudover kommer den med en Wheelie Bar som standard, så du virkelig kan give den gas!

Fra 2022 kommer XL-5 bilerne desuden med LED lys for og bag som standard, mens de hurtigere Rustler VXL modeller leveres uden LED lys. På disse modeller kan det dog eftermonteres.

Så hvilken skal du vælge? Begge typer er enormt underholdene og i virkelig høj kvalitet, så det afhænger i høj grad af hvem der skal køre med den.

Vi anbefaler aldrig VXL modellerne til børn hvis de skal køre med dem uden opsyn. VXL ESC'en kan sættes i "Learning Mode" så bilen kun har halv kraft til rådighed, men de er stadig virkelig hurtige og kræver at man har god plads og kan køre med bilen uden bare at give fuld gas. Her er XL5 modellerne klart et bedre udgangspunkt, og hvis man en dag vil have mere power kan man købe VXL motor og ESC'en separat og montere.

Er man derimod rutineret, eller villig til at starte stille og roligt ud og lære bilen at kende inden man fyrer den af, anbefaler vi klart VXL'erne, da de er vanvittigt hurtige og vil være underholdene og vilde næsten uanset hvor mange gange du kører med den.


De bedste batterier til Rustler

Alle modellerne kommer med Traxxas' eget TRX stik på ESC'en, som passer med stikket på Traxxas batterierne. De originale Traxxas LiPo batterier har balance-stikket indbygget i det primære stik, så det hele er klaret med et enkelt klik. Alle Traxxas RC batterier har også iD indbygget, så Traxxas opladere kan genkende batteriet og automatisk tilpasse opladningen til hvert batteriet type og kapacitet.

XL5 modellerne er kompatible med 7.2V og 8.4V NiMH batterier, samt 7.4V 2S LiPo batterier. Vi anbefaler batterier med en kapacitet over 5000mAh for at få længere køretid på hver opladning.


Til Rustler XL5 modellerne anbefaler vi disse to batterier:


De kraftigere VXL modeller kræver et 11.1V 3S LiPo batteri for at give mest muligt kraft, men kan også være lidt en håndfuld at starte ud på, så her skal man tage det stille og roligt indtil man har vænnet sig til bilen, eller starte på et mindre kraftigt NiMH eller 2S batteri.


Til Rustler VXL modellerne anbefaler vi disse batterier:

 

Hvor finder jeg reservedele til Traxxas Rustler?

Kan jeg tune og opgradere min Rustler?

 

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Alle kommentarer kontrolleres før udgivelse