Hvad er forskellen på NiMH og LiPo batterier?

11 maj 2022 – Kenneth Christensen

Et af de mest forvirrende aspekter ved fjernstyrede biler er batterier, og en stor del af det er at finde ud af forskellene mellem de forskellige typer, størrelser og stik og finde ud af, hvad der er det rigtige for dig og din bil. I denne artikel vil vi uddybe forskellene mellem NiMH- og LiPo-batterier, hvad de er, og hvad fordelene og ulemperne ved hver er.

Så hvad er forskellen mellem NiMH- og LiPo-batterier?

Det korte svar er, at det er to forskellige typer batterier. NiMH, eller Nikkel-Metal Hybrid, er en ældre batteriteknologi, der ligner dine almindelige AA alkaliske batterier, hvorimod LiPo batterier består af poser og er baseret på lithium-ion, ligesom din bærbare computer eller smartphone. For virkelig at forstå det, skal vi grave lidt dybere.


Om NiMH batterier

NiMH-batterier er billigere sammenlignet med LiPo og er oftest brugt på begyndervenlige RC biler eller biler, som leveres med batteri i kassen. NiMH batterier til fjernstyrede biler består for det meste af 6-8 celler cylinderformede celler, pakket ind i en blød plastbelægning, og har oftest en spænding omkring 7,2 til 8,4 volt.

Batterierne er tunge og store, hvilket begrænser, hvor kraftigt et batteri du kan sætte i din fjernstyrede bil. Når du kører på et NiMH batteri, vil bilen blive langsommere, efterhånden som batteriet aflades - hvilket du sikkert har bemærket, når du kører på dem.

Fordelen er dog at de er nemmere at bruge end LiPo batterier og kan oplades på en enklere oplader, da de ikke kræver balancering. De skal opbevares fuldt opladet.

Positive sider:

  • Billigere at købe.
  • Nemmere at opbevare og oplade.

Negative sider:

  • De er tunge.
  • Mister strøm, når de aflades.
  • Store begrænsninger for spænding og effekt.

Om LiPo batterier

LiPo batterier kræves på alle større eller kraftigere fjernstyrede biler såvel som i RC racing, og det er batteritypen, der foretrækkes for seriøse racere, bashers eller entusiaster. LiPo batterier fås i et langt bredere udvalg af typer og størrelser end NiMH og er også dyrere at købe. De giver dog nogle betydelige fordele for RC entusiaster, som mere end kompenserer for prisen og den øgede pleje, der er nødvendig.

Først og fremmest kommer LiPo'er i en række forskellige effektniveauer (såsom 2S, 3S eller 4S), hvor S-tallet angiver, hvor mange 3,7 volt-celler der er forbundet i serie indeni. Et 2S LiPo batteri har to celler, hvilket giver 7,4 volt i alt, sammenlignet med en 4S, der har 4 celler og dermed 14,8 volt. Flere volt betyder mere strøm, som giver mere kraft og fart. Dette design betyder, at LiPo batterier kan pakke meget mere strøm på samme plads som en NiMh, hvilket giver mulighed for op til 14,8 volt-batterier sammenlignet med standard 7,2V fra en NiMH, og så kan de serieforbindes til de vanvittigt hurtige 6S og 8S biler.

Lithium-Ion teknologien gør dem også meget lettere sammenlignet med NiMH-batterier, hvilket også er en stor fordel på en fjernstyrede bil.

Batterierne skal oplades ved hjælp af en balanceoplader, og batterierne skal altid opbevares ved 50% opladning (typisk 3.6V - 4V). Stort set alle LiPo opladere har dog en "Storage" indstillingen som man let kan vælge.

Batterierne må aldrig aflades til under 3.2V per celle. De fleste biler har dog en Low Voltage Protection indstillingen, så bilen stopper inden den kommer derned. De må heller ikke opbevares afladede eller helt opladede i længere tid. Skal de ikke bruges indenfor et par dage skal de altid lades til Storage.

LiPo batterier bør altid oplades og opbevares i en brandsikker LiPo pose eller taske, da der er risiko for, at batterierne kan antændes (selv om risikoen selvfølgelig er ekstremt lille), så de må heller ikke oplades uden opsyn.

Positive sider:

  • Vejer mindre end NiMH.
  • Kan pakke meget mere strøm på mindre plads.
  • Fleksibilitet med hensyn til batteridesign og -størrelser.

Negative sider:

  • Dyrere at købe.
  • Kræver mere pleje og vedligeholdelse.

Så hvad er det rigtige for mig?

Den rigtige batteritype for dig afgøres af tre ting – hvor meget du har tænkt dig at bruge din bil, dit erfaringsniveau og dit budget.

Hvis dette er din første fjernstyrede bil, og du bare gerne vil prøve det af, før du beslutter dig for, om det er noget for dig, så gå med NiMH, da det er billigere og enklere. På samme måde, hvis du bare skal bruge en bil et par gange om året, vil NiMH batterier tilbyde masser af punch uden at kræve for meget af dig mellem dine ture.

Men hvis du er erfaren, hvis du kører ofte, ønsker at tage din RC hobby til det næste niveau eller leder efter noget mere fart, er LiPo batterier simpelthen et must. De koster mere, men fordelene opvejer langt prisen.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Alle kommentarer kontrolleres før udgivelse